Anne sütü bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal ve eşi benzeri olmayan bir besindir (1). Anne sütünün en önemli özelliklerinden biri bebeğin gereksinimlerine uygun bir biçimde değişim gösteren dinamik bir yapıda olmasıdır. Anne sütünün içerdiği besin ögelerinin miktarları laktasyon dönemi boyunca (2), emzirmenin başından sonuna (3), gestasyonel yaşa göre (4) ve gün içerisindeki emzirme saatine göre değişiklikler gösterir (5). Annenin diyetinden, çevresel ve genetik faktörlerden etkilenir (6). Ayrıca term ve preterm bebeğe sahip annelerin sütlerindeki besin öğelerinin miktarları da farklılık göstermektedir. Bu nedenle anne sütü içeriğinden bahsedilirken sürekli değişen yapısı göz önüne alınmalıdır. Doğumdan sonraki ortalama ilk 5 günde salgılanan süte “kolostrum” denilir. 6-15 günler arasında “geçiş sütü”, 15. günden bebek sütten kesilene dek “olgun süt” salgılanır.

Menekşe D, Çınar N. Çoğul Bebeklerde Emzirme Turkiye Klinikleri Journal of Pediatric Nursing Special Topics 2017; 3(2): 91-103.
Suzan Ö. At al. Kolostrum: Özellikleri ve Prematüre Bebeğe Faydaları. 2019